Tilbudet.se
Vårt sortiment
Eteriska Oljor & Aromer
Tobaksfrö
Portionssnus-snussatser
Snusaromer
Snusdosor
Snuskemikalier
Snustillbehör
Litteratur
Råtobaksspill
Tobaksblad
Röktillbehör
Klippet
Swish
Svea faktura delbetala konto
DHL
Postnord
18 års åldersgräns

 Temperaturen


Ursprungligen kördes de flesta snussatser på ganska låg värme.
Du låg då ofta runt 70 grader 
i snusmassan.
Detta för att den skall vara möjlig att baka i en egengjord snusugn.

Numera bakar många i temeperaturer upp till 90/95 grader.
Då bakas den i regel bara i två dygn (min 36 timmar).
Värmen och baktiden hänger alltså ihop.

Ju högre värme desto kortare baktid. Den principen funkar på alla snussatser.
 
Även Cut'n Roll, Premiere Tobacco, Coobra, X-15, Prillan m.m.
En högre temperatur med kortare baktid påverkar givetvis resultatet.
Nödvändigtvis inte negativt. Tycker du det är kul, så testa gärna med lite
olika temperaturer och baktider. 
Notera ner dina resultat så lägger vi ut det här!

Generella temperaturer och bakningstider
50-60 grader = 6 dygn
60-70 grader = 5-6 dygn
70-80 grader = 4-5 dygn
80-90 grader = 2-3 dygn
90-97 grader = 24 + 12 tim

Ju högre temperatur desto mörkare blir det färdiga snuset.
När snuset övergår från brunt till mörkbrunt är det färdigbakat.
Om du överstiger 90 grader finns det risk att ditt snus blir beskt!
Även salt med jod kan tillföra viss beska till snuset.

Tillverkaren av våra snussatser har dock alltid sagt att det är lättare att
lyckas om du bakar längre i en lägre temperatur!

Ett vanligt problem är att temperaturen mäts i ugnen och inte i snusmassan.
Det leder ofta till en för låg temperatur. Slarvar man sedan med att röra i
snusmassan en gång om dagen. Ja då kan faktisk snusmassan mögla!
Mät därför alltid temperaturen direkt i snusmassan!
Det är även mycket viktigt att du använder väl rengjorda redskap och bunkar.
Annars kan du lätt få en förorening i snusmassan som påverkar resultatet
eller även i detta fall få snuset att mögla.

OBS! Det gör mycket stor skillnad på slutresultatet om det färdiga snuset
får mogna/lagras i 1-2 veckor innan du börjar använda det. Det gör du
lämpligen i en kyl eller frys. Snus gjort på Virginia kräver ofta lite längre
lagringstid för att blomma ut.

Idag har nog alla pensionerat sin gamla snusugn i papp och med glödlampa
och gått över på lite mer moderna metoder.
För dig som använder riskokare, skall du se till att tejpa för hålet i locket där
ångan går ut. Troligen räcker att köra ca 3-4 dagar. Som alltid är det
när snusmassan övergår från brun till mörkbrun det är "färdigbakat"
Om ni gör tester med en riskokare får ni gärna höra av er med resultaten.

TryckkokareSlow cooker

Även om många får mycket bra resultat i både Tryckkokare och Slow cooker,
är det inte ovanligt att det även bakas i gamla vedspisar.
Gå med i någon av de populära Facebook-grupperna så får du mycket bra tips.

T.e.x. https://www.facebook.com/groups/623900421036857/ 
Eller  https://www.facebook.com/groups/153401069883198 

Snusdosor från Tilbudet