RAW TOBACCO

 

Det kostar faktiskt inte mer än 8:00 paketet att bereda sin egen råtobak till en aromrik välsmakande röktobak.

För dig som konsument tar det ca 15 minuter att bereda 200 gram råtobak till en
högkvalitativ röktobak enligt följande:

 

1
.
.



..

Blanda basflavour med vatten enligt anvisningar på flaskan Vill du ha en egen karaktär på tobaken
kryddar du flavouren med någon ytterligare essens.  Ca 1 cl per 200g tobak. All tobak är parfymerad. 

Om du använder 1-kilos tobak delar du den för att t.ex. passa en tobakskvarn. Linda in tobaksbiten
i plasfolie. Detta för att förhindra att flavouren rinner ut innan den sugs upp av tobaken. 
Skär upp plasten på ena långsidan och fördela flavouren jämt i kakan. Tidsåtgång ca 3 min.
Linda på ytterligare plastfolie så det blir tätt.
.

2

 

Låt råtobakskakan ligga och svälla ett till två dygn. Detta gör att flavouren blir jämt fördelad i hela kakan.
Om du inte hinner vänta kan du köra kakan i mikrougnen en minut för samma resultat.
.

3
.

Nu är tobaken klar för att skäras i en tobakskvarn. Det går givetvis att skära med en riktig vass kniv
eller att använda en mixer. Resultatet blir inte lika bra, men gott nog för att rulla med färdig hylsa.
.

4
....

Sprid ut den skurna tobaken på t.ex. en dagstidning. Låt tobaken ligga 4-6 timmar för att eftertorka tills
du tycker den är enkel att rulla. Du kan även torka tobaken i ugn. 50° i 30-45 minuter. Är tobaken för blöt
smakar den mindre och riskerar att mögla.
.

5
.

Förvara den färdiga tobaken i en tätförslutande burk. Gärna svalt.En viss lagring förhöjer smaken.
.

För dig som använder en mixer är det viktigt att inte köra för länge. Blir tobaksbitarna för 
små blir det svårt att rulla och tobaken ramlar ur hylsan. Det är lagom att köra en tredjedel 
av kakan i taget. Tänk på att övning ger färdighet.

kvarn2.jpg (15739 byte)

Givetvis är en riktig tobakskvarn att föredra.


Essenserna är det som kommer att ge den verkliga "kryddan" till din tobakstillverkning. 
Hur mycket essens du behöver är svårt att säga. Det är mycket beroende på tycke och smak. 
Ca 1 cl per 200 gram tobak är en bra grundregel. Vill du ha en mildare tobak, kan du späda ut 
basflavouren med mer vatten. Förutom dessa essenser kan du krydda basflavouren med
honung, starkviner (t.ex. Sherry och Portvin), farinsocker m.m. Jag hörde t.o.m. någon som
använde turkisk peppar essens. Vill du ha mentol så går du till apoteket och köper 
pepparmintsolja. Här är det endast fantasin som sätter gränsen.

Vi hoppas att du inte enbart skall se råtobaken som ett sätt att få ner kostnaden för ditt rökande. 
Gör det till en hobby och prova dig fram med olika blandningar av essenser m.m.